Päiväkirja
"Kurkista kuvaajan arkeen ja mieleen.
Punaisensohvan perhekuvaus
Tarina punaisensohvanperhekuvausksen ideasta.
Se oli ihastusta ensisilmäyksellä, kyllä, sohvaan.
Näin Facebookissa seuraamallani sivulla ihanan punaisen sohvan. Se jäi mieleen kaihertamaan ja vaivaamaan. Piti tutkia enemmän, niin Italialainen design sohva! Punainen sohva putkahteli tämän tästä esille selatessani somekanavia, ihan hyvä niin, muistutteli ideoimaan. Mietin että mitä sohvalla voisi tehdä, siitä lähti idea punaisensohvan perhekuvauksesta.
Olen huomannut että paikallisesti perhekuvaus on suhteellisen vähäistä ja sitä ei arvosteta. Sitä meinataan ja suunnitellaan, mutta jää toteuttamatta sitten harmitellaan. Millainen arvo on otetulla perhekuvalla kun lapset on pieniä ja kuva seinällä, muistaa ne hetket. (-oma kokemukseni) Myös lapsen kokemusmaailmaan on hyvä nähdä koko perhe kuvassa.
Kansainvälisesti pehekuvia arvostetaan ja otetaan tietyn väliajoin lasten kasvaessa, erilaisilla teemoilla. Visoina voi olla myös perhekuvaus miljöössä siihen soveltuvalla sohvalla tai kuvata perheen kotona omalla sohvalla.
Tämä kuvaus on perheille, isoille, pienille, lapsiperheille, aikuisperheille.
Nostetaan perhekuvaus kunniaan. Meidän perhe!
Tehdä asia helpoksi, mukavaksi, vaivattomaksi ja näkyväksi.
Tulla kuulluksi ja nähdyksi.
Hetki perheelle, meidän perheelle.
Mielyttävän kuvauskokemuksen.
Hetki yhdessä perheen kanssa josta jää ainutlaatuinen kuvamuisto.
Kuva olohuoneeseen nähtäville, paraatipaikalle.
Ei pakollista pönötystä vaan kuin omalla sohvalla köllöttelyä rennosti.
Se on hauska, helppo, persoonallinenkin halutessa.
Sohvalla on mukava istua lähekkäin, sylikkäin joku voi jopa makoilla.
Kuvassa voi olla maltillisesti, hauskasti ja kaikkea siitä väliltä.
Kuvaus voi olla jonku merkkipäivänä, vaikka 10v ja hän saa olla kuvauksen tähti.
Tällä saadaan eri-ikäisiä perheitä kuvaukseen.
Miksi se jää niin usein ottamatta?
Sitten kun… Olla sitä-tätä-tuota.
Ajatellaan että siihen pitää niin laittautua ja olla parhaimissa vaatteissa, liikaa vaivaa.
Miksi se on punainen? Tietenkin sen pitää olla punainen, rakkauden väri.
Sohva mihin mahtuu koko perhe, osa voi istua käsinojalla tai olla sohvan takana kurkistamassa, istua lattialla sohvan edessä.
On pehmeä mutta ei upottava että saadaan kuvauksellinen asento.
Hyvä myös huomioida että sohvan selkänoja ei rajaudu pään takaa.
Kuvat otetaan vaalealla seinällä ja tumma lattia, näillä saadaan kodinomaisuutta, mahdollisesti viherkasvi sohvan viereen tai etualalle, kiva matto lattialle.
Koska otetaan teidän perhekuvat punaisella sohvalla? Varaa aika!
European Photographer
Iloisia uutisia ja onhan tämä ihan huippua,
Ammattivalokuvaaja Kati Latva-Panulalle, on myönnetty EP arvonimi FEP – Federation of European Professional Photographes.
FEP’n tuomaristo on hyväksynyt näytteeksi lähettämäni kuvat ja näin ollen jäsenyyteni järjestöön on hyväksytty 🙂
FEP, Federation of European Professional Photographers, on kansainvälisesti arvostettu, voittoa tavoittelematon ammattivalokuvaajien organisaatio. Järjestö on perustettu vuonna 1999.
FEP tarjoaa kansallisten jäsenjärjestöjensä jäsenille uuden eurooppalaisen valokuvaajien pätevyystutkinnon EP:n (European Photographer). Sen tarkoituksena on määritellä yleiseurooppalainen ammattivalokuvaajien osaamistaso. Hakijan tulee olla toiminut ammattivalokuvaajana vähintään kolmen yhtäjaksoisen vuoden ajan ja kuvaajan tulee täyttää tarvittavat teknisen osaamisen sekä ammatinharjoittamisen vaatimukset sekä ansaita elantonsa valokuvauksella. EP pätevyystasoa voidaankin pitää eräänlaisena yleiseurooppalaisena valokuvaajan ”ajokorttina”.
Tämän EP-sarjan kokoaminen ja valitseminen ollut minulle, prosessi joka on samalla kouluttanut minua matkan varrella monellakin tapaa. On pitänyt katsoa kuvia paljon että joukosta löytyi ensin sarjalle perusrunko lapsikuvista, johon sitten lisäsin kuvia eri kategorioista, valitsin ne ylioppilas ja hääkuvista miljöössä. Kaikki kuvat ovat asiakastöitäni ja on todella mahtavaa todeta, että meillä Suomessa tehdään valokuvaustyötä joka istuu myös Eurooppalaiseen makuun. Tämä ei aina ole niin yksinkertaista sillä Suomalaisen valokuvaustyylin mittaaminen yleiseurooppalaisessa skaalassa on oma haasteensa. Esimerkiksi Suomalainen hääkuvaustyyli usein poikkeaa siitä kovasti ja ylioppilaskuvausperinne täydellisesti, koska sitä ei Euroopassa ole lainkaan.
Suuret kiitokset kuuluvat asiakkailleni jotka ovat antaneet luvan kuvien käyttöön. Kiitokset myös loistavalle kollegaverkostolle ja Suomen Ammattivalokuvaajat ry:lle opastuksesta tämän sarjan syntyyn.
Tuomaripalautteesta erityisesti lämmitti mieltä kommentti: Tuomarit pitivät paneelia ”erinomaisena kuvasarjana. Kuvat lapsista studiossa ovat erittäin hyviä, varsinkin valaistus, ja valokuvaajalla on erittäin hyvä suhde kohteisiinsa. ”.
Tässä kuvat jotka olivat sarjassa.
Nämä ihastuttavat lapsikuvat olivat mukana 12 kuvan sarjassa, seuraavat kuusi on ylioppilaskuvia ja hääkuvia miljöössä.
Suomesta sai arvonimen yhteensä kuusi hakijaa. Linkki FEPin sivuille missä kuvat julkaistu.
https://www.europeanphotographers.eu/2021/07/28/ep-session-n-40-official-results/
Suoritin juuri kesän alussa 2021 valokuvaajamestarin tutkinnon Tampereella Visuaaliviestinnän Instituutissa. Pidän kouluttautumista tärkeänä, se vie aina eteenpäin ammattitaidossa. Se antaa myös erilaisia näkökantoja ja kuulee kollegoilta vinkkejä ja ideoita mitä voi hyödyntää omassa toiminnassaan. Kiireinen kesä lähestyy loppua ja voin olla tyytyväinen tämän kesän antiin. Kiitos.
Edustuskuva – julkiseen käyttöön tarkoitettu kuva jossa esiinnyt eduksesi
Edustavaa kuvaa tarvitaan nykyään hyvin moneen tarkoitukseen, nettisivuille, profiilikuva sosiaaliseenmedian erilaisiin palveluihin, esim facebook, likedin, sähköpostin allekirjoitukseen, omaan CVn liitteeksi. Matrikkelikuva on toinen nimitys yritysmuotokuvalle. Hyvä edustuskuva on asiallinen ja suhteellisen äskettäin otettu, antaa sinusta ammattimaisen vaikutuksen ja on tarkoitukseen sopiva. Puhuttelevat ilmeikkäät kuvat on tarpeen että erotut joukosta.
Mitä ennen kuvaukseen tuloa
Kuvaan kannattaa panostaa, käydä kampaajalla ja vaikka ammattilaisen tekemässä meikissä, ehkä ei juuri nyt kokeilla jotakin uutta ja erilaista. Asuvalintaa myös kannattaa miettiä, miten värit tukevat sanomaasi tai korostaa ulkonäköäsi. Siistit arkivaatteet käy kuvaukseen hyvin, yksiväriset toimii paremmin kuin kuviolliset. Valitse sellaiset vaatteet jossa viihdyt ja tuntuu mukavalle. Parhaimpia kuvia ei saa suoraan lenkiltä tai työpäivän päätyttyä.
Sinun edustuskuva, onko se hymykuva vai oletko totisena? Totisenakin voi olla hyvällä tuulella ja se näyttää kivalta. Mieti miltä sinun kuva näyttää? Unohdetaan ”sitkun” (sitten kun olen….) Hyväksytään itsemme ja toisemme sellaisena kun olemme. Tähän sopii oma mietelauseeni joka tuli kun olin itse kuvattavana.
YSTÄVÄN KUVISSA EI OLE VIRHEITÄ, KATSO ITSEÄSI NIIN!
Koska otetaan sinun uudet kuvat? Varaa aika edustusvaukseen sivun ylävalikosta.
Kuvauksessa
Kuvaajan tehtävä on neuvoa kuinka olla valokuvissa, kertoa miltä näytät, saada sinut rentoutumaan. Katsotaan kuvakulma eduksesi, ryhti hyväksi. Jopa tykkäämään olla kuvattavana, kyllä, näinkin on käynyt. Silloin tunnen onnistuneeni täydellisesti. Kun on asiasta innostunut saa toisenkin innostumaan ja sehän näkyy kuvissa. Olipa kiva kokemus olla kuvattavana- tämän olen kuullut useamman kerran. Katsotaan kuvat yhdessä ja opitaan katsomaan sitä omaa kuvaa ystävän silmin. Edustava kuva tuntuu ja näyttää hyvälle, kertoo olennaisen.
Riitta tarvitsi kuvia nettisivuille ja hakemistoon missä kuvalla piti herättää katsojan kiinnostus.
Kyllä näillä kuvilla herää houkutus klikata ja katsoa mitä asiaa hänellä on kerrottavana.
Näihin kuviin voisi lisätä puhekuplan johon saisi lisätä tekstin, vai tarvitseeko ne puhuttelee ihan tällälaillakin.
Näissä kuvissa on aitoa läsnäolon tuntua ja tunnetta. Tässä kuvauksessa heittätyminen toi Riittan parhaat puolet esiin.
Kiitos Riitta, että sain julkaista upeat edustukuvasi.
-Kati
Ylioppilaskuva 2020
Tänä kesänä on ollut kaikki vähän erilaista, ylioppilasjuhlat loppukesästä, häitä on pitänyt siirtää. Rippikirkossa vain lähimmät sai olla mukana.
Etsitiin vähän erilaista kuvauspaikkaa kun perinteinen Sanssi Kartano, puisto on kaunis mutta vaihtelu virkistää. Monenlaisissa maastoissa kesän mittaan on kuljettu kuvauksissa, välillä saapaat pois jalasta ja paljain jaloin koskeen, niin kuvaaja vai kuvattava?? Jos joku tunnistaa paikan, tämä on yksityisaluetta ja pitää kysyä lupa maanomistajalta kuvaukseen. Samassa kuvauspaikassa saadaan hyvin erilaisia kuvia pienillä muutoksilla.
Onnea 2020 Ylioppilaille!
Kaunis ilta-auringon valo korostaa hänen ääriviioja. Kesäinen tunnelma tuli kuviin vaikka jo elokuun loppua mennään. ”On kesää vielä jäljellä.”
Rippikuva, se voi olla vähän erilaisella teemalla
Nuorille on tärkeitä harrastukset ja oma mielekäs tekeminen, tottakai niitä voidaan ottaa kuvauksiin. Samalla siitä tulee kiva kuvamuisto sen hetkisistä mielenkiinnon kohteista, se kun tahtoo muuttua varttuessa. On monesti kuvattu erilaisten soittimien kanssa rippikuvia, lemmikit on ollut mukana, harrastusvälineet; palloja, mailoja, lumilautoja yms.
Eemil on tuunannut traktoria, maalattu helmiäshohtoisella maalilla, erilaisia valoja asennettu, varmaan hyvät poppikoneetkin löytyy.
Eemil on tuunannut traktoria, maalattu helmiäshohtoisella maalilla, erilaisia valoja asennettu, varmaan hyvät poppikoneetkin löytyy.
Myös ne perinteisemmät puku päällä kuvat otettiin ihan kotimiljöössä ja lähiympäristössä.
Kannattaa luottaa kuvaajaan, hän kyllä löytää sopivia taustoja kuvauksiin.